Almenkerk Wine Estate is een unieke Zuid-Afrikaanse parel gecreëerd door Belgisch ondernemerschap. Het verhaal begint in 2002. Natalie Opstaele en Joris van Almenkerk beslissen om te verhuizen naar Zuid-Afrika. De papa van Joris woonde al in de Kaap. Joris gaat aan de slag bij de Wine Estate Mulderbosch. Hij leert er de eerste kneepjes van het vak. Nathalie werkt in de horeca zodat de twee net genoeg hadden om rond te komen. Begin 2004 kocht het koppel met de steun van familie en vrienden de appelboerderij ‘Jutland’ in de Elgin vallei, niet zo ver van Hermanus. Deskundigen gaven aan dat de beschikbare grond perfect was voor het maken van wijn en het telen van druiven.
In 2004 schreef Joris zich in aan de befaamde Universiteit van Stellenbosch om de theorie achter het wijn maken bij te schaven. De keuze van druivensoorten en waar hen exact te planten werd bepaald in samenspraak met professoren. Niet enkel de bodem, maar ook het aantal zonne-uren, de wind en de neerslag spelen een rol.
Land : Zuid-Afrika, Elgin Valley
Druivensoorten: blend van Shiraz, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc
Rijping 23 maanden op Franse eikenhouten vaten
Type: medium rood, elegant en sappig
Kleur: Robijnrood
Geur: fruitige aroma's van rood en zwart fruit. In de neus vrij expressief met een fijne kruidigheid, eigen aan de Shiraz. Maar ook verfijnde bloemengeuren van viooltjes en wilde bloemen en zwarte pruimen
Afdronk: Het natuurlijke zuurgehalte en de zuiverheid van fruit zorgen voor een elegante wijn met een aanhoudende finish met een lange en sappige afdronk