Almenkerk Wine Estate is een unieke Zuid-Afrikaanse parel gecreëerd door Belgisch ondernemerschap. Het verhaal begint in 2002. Natalie Opstaele en Joris van Almenkerk beslissen om te verhuizen naar Zuid-Afrika. De papa van Joris woonde al in de Kaap. Joris gaat aan de slag bij de Wine Estate Mulderbosch. Hij leert er de eerste kneepjes van het vak. Nathalie werkt in de horeca zodat de twee net genoeg hadden om rond te komen. Begin 2004 kocht het koppel met de steun van familie en vrienden de appelboerderij ‘Jutland’ in de Elgin vallei, niet zo ver van Hermanus. Deskundigen gaven aan dat de beschikbare grond perfect was voor het maken van wijn en het telen van druiven.
In 2004 schreef Joris zich in aan de befaamde Universiteit van Stellenbosch om de theorie achter het wijn maken bij te schaven. De keuze van druivensoorten en waar hen exact te planten werd bepaald in samenspraak met professoren. Niet enkel de bodem, maar ook het aantal zonne-uren, de wind en de neerslag spelen een rol.
De Sauvignon Blanc komt van één specifieke wijngaard, het ‘Sunlight block’ op 300 m hoogte in Elgin, met losse, grindrijke bodems die de wortels uitdagen en echte diepte geven aan de wijn. Er werd duurzaam gewerkt – geen kunstmest of pesticiden – en alles wordt met de hand geoogst tijdens de koele ochtenden voor optimale frisheid .
Na zacht persen vergist een deel spontaan in kleine eikenhouten vaten; een ander deel in RVS met geselecteerde gist, gevolgd door 9 weken droesemcontact in inox en nog eens 6 maanden op fijne droesem, wat zorgt voor extra mondvulling en textuur.
In het glas verschijnt hij in een limoengel kleur. De neus is helder en elegant: vlierbloesem, pompelmoes, zachte gist-tonen en een subtiele hint van ziltigheid. De smaak is knisperend fris, met limoen, vlierbloesem, een zachte florale noot en een stevige minerale structuur als rivierkeien in je mond. De afdronk blijft verkwikkend en droog met een licht pithy ondertoon.
Deze wijn is een ideale gezelschapswijn en past perfect bij oesters, gegrilde vis, romige curry’s of salades die wat scherpte kunnen gebruiken.