The Flemish Masters, Brueghel 2017
De wijn biedt intense wilde bramen, violet en een vleugje witte peper. Het beeldt het koele klimaat van Elgin uit met een typische frisheid, een fijne tanninestructuur en een elegante, aanhoudende afdronk. Zal mooi verouderen tot 10 jaar lang.
Deze wijnen zijn Almenkerk’s eerbetoon aan cultuur en erfgoed. Met hun wortels in Elgin en hun wijnreis van bijna 20 jaar begon het verhaal van de familie Almenkerk ooit in Vlaanderen. Vlaanderen is verweven in het kunsttapijt, architectuur, voedsel, literatuur en eeuwen van oude gebruiken. Grote kunst is tijdloos, authentiek en heeft een ziel. Zo zijn deze uitzonderlijke wijnen ook klassiek, trouw aan de oorsprong en een uitdrukking van hun wijnmaker Joris. Elk jaar selecteert hij enkel de beste vaten voor de productie van zijn Vlaamse Meesters wat resulteert in een zeer beperkte productie. Deze Syrah-gedreven wijnen zijn echte uitingen van de plaats, terwijl ze gemaakt zijn met alleen druiven van het landgoed en experimentele technieken in de kelder.
De vaten van het respectievelijke oogstjaar worden geselecteerd op fruitconcentratie, smaakdiepte, persistentie van de tannine-structuur, rijpheid en klassieke expressie. Deze wijn is bedoeld om de beste uitingen van hun unieke locaties met een koel klimaat te laten zien. Deze wijn is een mix van de verschillende componenten die zijn samengesteld uit hun verschillende cultivars en wijnbereidings-benaderingen.
- Vintage 2017 : Pieter Breugel de Oudere is grotendeels verantwoordelijk voor de totstandkoming van het Vlaamse collectieve bewustzijn als hardwerkende maar levensgenieter.
- Vintage 2018: Peter Paul Rubens was een Vlaamse kunstenaar en diplomaat wiens stijl kenmerkend is voor de barokke kunstscène van Noord-Europa.
- Vintage 2019: De aanbidding van het Lam Gods, door de gebroeders Van Eyck is een massief, magnifiek altaarpaneek dat in 1432 het levenslicht zag en te bewonderen is in de St. Bavo Kathedraal te Gent.
Om de totale creatieve vrijheid in de expressie van de Vlaamse Meesters te behouden, kiest de wijnmaker ervoor om de componenten van deze blend niet te onthullen. In plaats daarvan heeft hij u enkele aantekeningen gegeven over de variëteiten die hij elk jaar beschikbaar heeft om zijn eerbetoon aan de vintage te maken. Alle druiven die worden gebruikt om deze wijn te maken, worden op hun landgoed verbouwd, gevinifieerd en gebotteld.
Hun rode druiven blijven langer hangen in dit koele Elgin klimaat, wat resulteert in volledig rijpe fruitaroma's zonder overrijpe smaken of extravagante alcoholniveaus. De rijen zijn noord-zuid gericht om optimale zonne-onderschepping te bereiken, terwijl de heersende zeewinden de wijngaard kunnen afkoelen. Zorgvuldig beheer van het bladerdak en nauwkeurige wijnbouw worden toegepast om een ​​optimale rijpheid te verkrijgen. Elke cultivar wordt individueel behandeld door de blootstelling aan zonlicht te variëren om het gewenste fruitspectrum te verbeteren. Door hun duurzame praktijken om de bodemgezondheid te verbeteren (bijv. het verpakken van de snoeistokken onder de wijnstokken, het gebruik van bodembedekkers en het introduceren van microbieel leven) zijn ze in staat te boeren zonder herbiciden of anorganische meststoffen. Dit resulteert in gezondere wijnstokken, volledig rijpe druiven met een lager suikergehalte en wijnen met minder residuen en een lager alcoholgehalte.
Land: Zuid-Afrika
Wijnhuis: Almenkerk
Druivensoorten: Secret Blend
Jaartal: 2017
Soort: Rood
Almenkerk Wine Estate is een unieke Zuid-Afrikaanse parel gecreëerd door Belgisch ondernemerschap. Het verhaal begint in 2002. Natalie Opstaele en Joris van Almenkerk beslissen om te verhuizen naar Zuid-Afrika. De papa van Joris woonde al in de Kaap. Joris gaat aan de slag bij de Wine Estate Mulderbosch. Hij leert er de eerste kneepjes van het vak. Nathalie werkt in de horeca zodat de twee net genoeg hadden om rond te komen. Begin 2004 kocht het koppel met de steun van familie en vrienden de appelboerderij ‘Jutland’ in de Elgin vallei, niet zo ver van Hermanus. Deskundigen gaven aan dat de beschikbare grond perfect was voor het maken van wijn en het telen van druiven.
In 2004 schreef Joris zich in aan de befaamde Universiteit van Stellenbosch om de theorie achter het wijn maken bij te schaven. De keuze van druivensoorten en waar hen exact te planten werd bepaald in samenspraak met professoren. Niet enkel de bodem, maar ook het aantal zonne-uren, de wind en de neerslag spelen een rol.