Lismore is opgericht door de Californische wijnmaakster Samantha O'Keefe, die verliefd werd op de boerderij van 300 hectare nadat ze in 2000 naar Zuid-Afrika was verhuisd. In de loop der jaren heeft zij het landgoed omgevormd tot een van de topwijnhuizen van de regio voor koelklimaatwijnen. In 2018 werd haar harde werk erkend door de prestigieuze Cape Winemaker's Guild, die haar de zesde vrouwelijke wijnmaker maakte die tot de organisatie toetrad.
Lismore is vooral bekend om hun perfect uitgebalanceerde witte wijnen dankzij het unieke terroir van het landgoed. De wijnstokken zijn geplant op hellingen in de uitlopers van de Riviersonderend bergketen, waar de koelere omstandigheden betekenen dat de oogst meestal 3-4 weken na de meeste andere Zuid-Afrikaanse regio's valt. Deze lange, langzame rijpingsperiode helpt om echte diepte in de smaak van het fruit te ontwikkelen zonder verlies van hun natuurlijke aroma's en frisheid.
70% van de druiven kwam uit Stanford in Walker Bay en 30% uit Kaaimansgat in Elandskloof, beide in de koele klimaatregio Cape South Coast. De wijnstokken zijn allemaal Bourgondisch, kloon 115. De wijngaard van Stanford ligt dicht bij het zuidelijkste puntje van Afrika en in een van de koelste wijnproducerende regio's van Zuid-Afrika. De maritieme wijngaard kent een lang rijpingsseizoen, vanwege de sterke verkoelende winden die in de zomer heersen. Dit microklimaat is ideaal om een ​​lange hangtijd te creëren, waarbij de smaken in de bessen worden geconcentreerd, terwijl de natuurlijke zuurgraad behouden blijft. Kaaimansgat ligt 700 meter boven zeeniveau en het landklimaat zorgt voor een perfecte winterslaap, en rijpt zelfs later dan de wijngaarden aan de kust. De wijnstokken hier zijn geplant op afgebroken granietgrond met een hoog kleigehalte.
De druiven zijn geplukt bij optimale rijpheid. 30% hele tros gefermenteerd in grote vaten van 5000 liter met twee keer per dag voorzichtig overpompen. Het proces zorgde voor een lange extractieperiode die de fruitexpressie en structuur van deze wijn geeft. De vrijloopwijn werd afgetapt en de gefermenteerde druiven werden vervolgens geperst in een traditionele houten mandpers. De wijn werd in vaten van 225, 300 en 500 liter gepakt waar malolactische gisting plaatsvond en de wijn werd 10 maanden gerijpt. Er werd 25% nieuwe Franse eik gebruikt.
Tijd in de fles zorgt voor integratie, verdieping van lagen en volledige expressie van het fruit.
Wijnland: Zuid-Afrika
Wijnhuis: Lismore
Druivensoorten: 100% Chardonnay
Jaartal: 2020
Neus : Complex boeket van geplette rozenblaadjes, wilde jasmijn en verse Franse kruiden
Afdronk: Tijd in de fles zorgt voor integratie, verdieping van lagen en volledige expressie van het fruit. Smaak vol cranberry, framboos en een lange hartige afdronk, om het beste te ervaren dat deze wijn te bieden heeft, is decanteren aan te raden !
Food Pairing: verfijndere gerechten zoals Sint-Jacobsnoten, salsa verde, Aziatische en fusion keuken.