De nieuwste wijn van Vilafonté, de Seriously Old Dirt. Een full-body wijn, met complexe aroma's van zwarte bes, zwarte kersen, zwarte kersen, balsamico en vruchtencake, aangevuld met warme aroma's van nootmuskaat en kruiden. Een zachte wijn met een weelderig mondgevoel en een stevige zuurgraad die leidt tot een lange afdronk.
Wijnhuis: Vilafonté
Wijnstreek: Paarl
Druivensoorten: Malbec (41%), Merlot (35%), Cabernet Sauvignon (24%)
Jaartal: 2014
Alcohol: 13,5%
Het wijnhuis: Vilafonté
Vilafonté is een bijzonder project in Paarl. Het is het eerste samenwerkingsproject tussen een Amerikaans en een Zuid-Afrikaans bedrijf in de wereld van de wijn. En niet alleen in dat opzicht is het uniek. Het is ook bijzonder omdat het een samenwerking is tussen partners die volledig zijn toegewijd aan topkwaliteit, met specialisten uit beide landen die zich volledig richten op het maken van ‘kwaliteitswijnen’.Vilafonté is gestart als een project dat zich in eerste instantie richtte op de Amerikaanse markt, maar die nu ook op andere belangrijke exportmarkten succesvol is.
Het kwaliteitsstreven van Vilafonté betreft het volledige productieproces, dus van de bodem tot in de fles, en met een luxueuze en grootse uitstraling als eerste focus. De naam, Vilafonté, is ontleend aan het belangrijkste bodemtype van het estate, dat 40 hectare groot is, en dat door zijn karakter aan de bron staat van de wijnen van het wijngoed. Door de samenstelling van het team dat bij Vilafonté betrokken is, is er sprake van een unieke mix van kennis, vaardigheden, internationale visie, en tegelijk ook internationale erkenning. Het doel van het Vilafonté project is niet minder dan het eerste echte luxe wijnmerk te worden van Zuid-Afrika.
Bij het project zijn de volgende partners betrokken: Zelma Long is hoofd van het team van wijnmakers van het Vilafonté-project. Zelma is een van de bekendste wijnmakers van de Verenigde Staten, met een grote internationale reputatie. Michael Ratcliffe is de General Manager van Vilafonté. Mike is Managing Director van zijn familie estate, Warwick, dat wordt beschouwd als een van de meest vooraanstaande wijngoederen van Zuid-Afrika. Phil Feese is verantwoordelijk voor de strategische richting van het wijngaardbeheer en alles wat betrekking heeft op de ontwikkeling van de wijngaarden. Phil heeft de leiding over het wijngaardbeheer en is degene die de wijngaard van Vilafonté heeft ontworpen, de wijngaard die door hem “Different by Design” wordt genoemd.
Ook aan de basis staat partner Bartholomew Broadbent (ja, de zoon van), die verantwoordelijk is voor de distributie van Vilafonté in the V.S. Bartholomew is de eigenaar van een van de meest prestigieuze kleine importeurs in de Verenigde Staten. Decanter Magazine zette hem onlangs op de lijst van de 50 meest invloedrijke personen in de wijnwereld. Vilafonté bezit in totaal 12 hectare, aangeplant in 1998 en 1999. Het wijngoed meet in totaal 42 hectare. Vilafonté is helemaal beplant als een klassieke Bordeaux-wijngaard, met streng geselecteerde klonen van Cabernet-Sauvignon, Cabernet-Franc, Malbec en Merlot. Bij de aanplant zijn de modernste technieken gebruikt op het gebied van satelliet-cartografie, waarbij de wijnkaart in kaart werd gebracht met infrarood-foto’s en muli-spectrum-beelden, om te zien welke druif waar moest worden geplant en om te bepalen waar meer of minder irrigatie noodzakelijk is. Op deze manier wordt door een optimale verzorging van de wijngaard het beste resultaat uit de aanplant gehaald. De wijnen zijn daar een perfecte weerspiegeling van: Zuid-Afrikaans met grote klasse.
Het gebied: Paarl
Heerlijk die Kaap, met zijn bijzondere wijngebieden onder de invloed van de oceaan. Vanuit Kaapstad krijg je eerst het vermaarde Stellenbosch, en als je dan de hoge Simonsberg passeert, dan kom je direct in Paarl, een wijnstreek die direct tegen Stellenbosch aan ligt. De streek werd in de 17e eeuw door Hollandse kolonisten in cultuur gebracht. Zij noemden de streek Paarl vanwege de parelachtige schittering die een regenbui teweegbrengt op de granietrotsen van de streek. De wijngaarden bevinden zich aan de oostkant van de Paarlberg, rond de historische hoofdstad van de streek, Paarl. Deze herkomstbenaming geldt als een van de belangrijkste van Zuid-Afrika. Niet alleen brengt Paarl eenvijfde van de totale wijnproductie van de Kaap voort, het is met Stellenbosch ook een van de belangrijkste gebieden voor wijnen van hoge kwaliteit. De wijngaarden liggen op arme gronden, bestaande uit rots en zandsteen, die de wijnstokken dwingen om hun voeding diep te zoeken. De nabijgelegen bergrivier zorgt voor voldoende water als de wijnstokken in de lange, droge zomer te dorstig worden.
Als je in Paarl komt, merk je dat het klimaat hier direct al anders is dan in Stellenbosch, omdat de invloed van de oceaan iets minder sterk is. Niet zo gek, omdat ook de Simonsberg een obstakel van jewelste vormt en heel wat regenwolken door de hoge piek worden tegengehouden. Paarl ligt dus in feite achter de Simonsberg, gezien vanuit de zee. In Paarl is het dus warmer en droger dan in Stellenbosch, zodat Paarl vooral ideaal is voor de aanplant van blauwe druiven, en bij voorkeur druiven die laat rijpen. De lange nazomer beperkt het risico dat overvloedige regen spelbreker is bij het binnenhalen van de druiven, die bijna altijd perfect rijp en kerngezond zijn. Dat maakt Paarl de ideale streek voor een Rhône-druif als de Syrah, maar ook voor de exemplaren uit de Bordeaux die laat rijpen, zoals Cabernet-Sauvignon en Cabernet-Franc. Het verleent de wijnen een grote diepgang en veel structuur, en zorgt ook dat de looizuren in de wijn, de tannines, tot in de perfectie rijpen.